Fotoåret 2009- del 1

Januari
Några dagar i Gräftåvallen med ett par kompisar och min kompaktkamera.

Februari
Denna månad upptäcker jag hur härligt det är att gå på "fotopromenader" med min lilla Canon Ixus.

Mars
Nu händer det grejer. Jag köper min systemkamera och är helt överlycklig! Första bilderna blev på en orkidé den 3 mars och jag har svårt att hitta fokus på motivet. Dagen efter jag har införskaffat kameran vaknar jag och ser en makalös rimfrost på träden utanför och studsar ut genom porten på morgonen. Och sen fortsatter det, kameran åker fram i tid och otid.

April
Jag börjar kolla efter intressanta strukturer och mönster som kanske skulle göra sig bra på bild. Dessutom åker jag till Gräftåvallen över påsk och fotar väldigt mycket i den härliga aprilsolen.


Hello my darling

Som jag längtat och som jag tjatat om det här. Äntligen finns ett stativ i min ägo, av modell Manfrotto Digi 718B. Det är ett reafynd som inhandlades idag för 699 kr på en av elektronikkedjorna.

Jag känner mig otroligt nöjd just nu. Stativet är lätt men känns ändå stadigt. Det är superenkelt att fälla ut och fälla ihop och det är smidigt att knäppa fast kameran på stativet. Tänk att jag har haft sådan ångest för att köpa ett stativ. Blir jag mer kräsen med tiden är det väl inte värre än att jag säljer detta stativ vidare? Nu får det lov att bli lite nattfotografering framöver för att testa vad det går för.Foto från CyberPhoto.


Den skriker högt

Shit vad jag längtar efter att gå på konsert igen. Det var alldeles för länge sedan sist och konserttarmen riktigt skriker efter fler konsertupplevelser! Under 2009 har jag sett ett par artister.
* Anna Ternheim
* Hello Saferide
* Hoffmaestro & Chraa
* Miss Li
* Moneybrother
* Fibes, Oh Fibes!

Salem al Fakir och Maia Hirasawa hade jag biljetter till, men konserterna blev inställda/flyttade på en snopet sätt. Under hösten har det varit snålt med konserter i Sundsvall eller rättare sagt så har det inte varit några konserter som jag har velat gå på. Några jag skulle vilja se live är Melissa Horn, Those Dancing Days, Isak Strand, Lykke Li, John ME, Frida Hyvönen, Jenny Wilson, Melody Gardot, Kings of Leon och El Perro del Mar. Det är mest svenskt och många tjejer i min önskelista!

Nu ska jag ladda inför ett nytt konsertår och det börjar nog med Laleh i februari.


Minusgrader och vitt vitt vitt

Min lillebror Viktor och jag var ute och hämtade lite granris till dukningen av julbordet igår. Kameran fick hänga med ut och min lillebror ställde snällt upp på ett par foton. Dessutom fotade han mig litegrann när mitt hår hade blivit lite vitt av vinterkylan.Kvällens syssla

Ibland tar det tid när man ska göra något. Som ikväll- när kameran åkte fram stup i kvarten.

Något nytt att leka med

Mitt nya objektiv har kommit! Jag beställde det i fredags och idag fick jag en sms-avisering som sa att ett paket hade kommit. Lovely. Och jag känner att det här kommer att vara väl värt pengarna.

Jag har två stycken julpynt (om man bortser från mina två adventsstjärnor) det här året; en hyacint i en julig ljuskopp och en tomte som kostade 17:50 som inhandlades i söndags. Juligt värre. Eftersom det snart är julafton och det finns ett nytt objektiv i min ägo från och med idag, så var jag såklart tvungen att föreviga dessa två julsaker.
På väg hem från jobbet

Kameran fick följa med på jobbet idag eftersom jag hoppades på lite uppehåll i snöandet under lunchtid och några fotominuter i dagsljus. Men så blev det inte. Inte förrän mörkret var på väg slutade det snöa. På väg hem från jobbet kunde jag inte låta bli att ta upp kameran från kameraväskan trots att det är så förbaskat svårt att fota i mörkret. Som vanligt när jag fotar i skymning/mörker hade jag behövt ett stativ för att få till skärpa och ljus...Snö snö snö

Visst är det underbart med snö? Förutom att det blir vitt och fint, så blir det tyst och lugnt ute när alla ljud dämpas av snön. Storkängorna står redo i hallen, för jag räknar inte med att plogbilarna hinner ikapp detta snöande tills i morgon bitti.Skymningen faller

Ytterligare två bilder från gårdagen, men med lite mer skymningskänsla. Idag är det årets kortaste dag och det känns härligt att det nu vänder och blir längre dagar igen.Vinterfröjd

Sol och blå himmel gjorde att jag inte kunde sitta inne idag. Understället åkte på och det blev en sväng med kameran ute! När jag kom in var jag helt färdig av kylan men ändå lycklig över att ha fått några fotominuter i dagsljus- det är man verkligen inte bortskämd med nu.


Ny leksak på väg

Jag kunde inte hålla mig längre! Efter att flera gånger de senaste veckorna ha lagt ett objektiv i varukorgen, gått till kassan och till sist avbrutit köpet så har jag nu äntligen klickat hem ett nytt objektiv. Och jag känner mig så lycklig! Objektivet jag beställde är Canon EF 50/1,8 II. Det är ett billigt objektiv som kostar 1190 kronor men alla recensioner jag läst om det har gett det väldigt bra betyg. Någonstans läste jag att det är ett objektiv för alla som är intresserade av "bra optik men som inte bryr sig om plastigt yttre".

Med det här objektivet kommer jag framöver kunna använda en större bländare när jag fotar. En större bländare släpper in mer ljus men gör även så att man kan få snyggt blurriga bakgrunder om man vill det. Sen hoppas jag såklart även på bättre färgåtergivning och en bättre skärpa också, än vad det är på objektivet som sitter på kamerahuset i dagsläget.
Foto: cyberphoto.se

Lång och trogen tjänst

Dessa bollar sitter i en lekpark i Sundsvall. Jag kommer ihåg att de satt där redan när jag var liten, så jag kan inte låta bli att fundera hur många små händer som girigt har snurrat på dessa färgglada saker? De ser verkligen välanvända ut.


Sundsvall Railstyle

Efter ett sent uppvaknande tog jag kameran på axeln och begav mig ner till Stora torget här i Sundsvall, där det idag har pågått skidtävlingar. Jag klämde in mig på kanten bland mer rutinerade fotografer och försökte fånga några bra bilder. Det blev en hel del micklande med inställningarna på kameran innan exponeringen och skärpan blev hyfsad. En kille stod mitt i händelsernas centrum och fotade med en extern blixt (se sista bilden). Jag blev lite avundsjuk på honom eftersom han garanterat fick helt fantastiska foton från den positionen som han befann sig i.Torsdagsfoto- rött

I denna färglösa månad så utforskade jag ikväll kylskåpet för att försöka hitta något rött att fota. Och voilá! Fyra nyttiga ingredienser som piggar upp.

Fler bidrag i Torsdagsfoto hittar du här.RSS 2.0