Fler foton från gårdagen

Ännu en gång önskar jag att det skulle finnas ett kamerastativ i min ägo. Med ett stativ hade skärpan på de här två fotona varit på en helt annan nivå. Igår tog jag stöd mot ett stängsel, stod bredbent och virade kamerabandet runt armen när jag fotade- jag till och med höll andan. Allt för att minimera mina darrningar som gör att det blir oskärpa när man använder långa slutartider. Men det är inte tillräckligt. Det är dags att bestämma mig för vilket stativ som jag ska ha så lite research måste göras. Det finns en djungel av olika stativ med olika funktioner, tillbehör och pris. Tips mottages tacksamt!Industristad i rosa skimmer
Fredagspop

Fredagkväll och jag sitter och tittar på musiktävlingen som går på fredagar. Nypoppade popcorn sprider en god doft i lägenheten. Fredagspop gånger två liksom.Advents- bokeh

Det var rätt kul att ikväll för ett par minuter leka med lampornas sken och speglingen som blir i mina fönster av de två adventsstjärnorna som kom på plats i tisdags. Okärpa kan vara bra ibland, det gör att man kan få till en fin bokeh om man har tur.Torsdagsfoto: tidens tand

Torsdagsfoto är ytterligare en fotoutmaning som jag hänger på när det passar. Den här veckan kan man dessutom vinna ett gråfilter från Tvspelsweb.se som är användbart när man fotograferar i starkt ljus. Det vore inte alls tokigt att äga ett sådant filter.

Fler bidrag i Torsdagsfoto hittar du här.
Ordlös Onsdag- TreFler bidrag hittar du här.

Physalis i fokus

Ljustältet kommer att bli bra med stark belysning. Efter att ha sovit i soffan hela dagen så var jag tvungen att testa lite med två fönsterlampor som jag satte på varsin sida om "tältet". De gav såklart ett alldeles för svagt ljus, men det ger en försmak om hur det kan bli framöver när jag hunnit inhandla ordentliga lampor.


Det kanske blir bra fotokvällar

Kvällen har tillbringats på det stora möbelvaruhuset. Med mig hem fick jag bland annat en ful tvättkorg i plast för 39 kronor, som jag tänker bygga ett slags ljustält av. För att kunna överleva vinterns långa mörka timmar måste jag hitta på något som gör att jag kan få till snygga bilder när jag fotar inne och när jag fick det här budgettipset förra veckan så blev jag glad. Självklart är det "produktfotografering" som jag ska passa på att experimentera lite med under alla dessa mörka kvällar som väntar. Nu ska jag bara investera i ett par starka lampor också.

Lördagen som var bjöd på sällsynt dagsljus och en blek sol.Chipleader med höga staplar

Rubriken och fotot gäller inte mig, jag var knappast chipleader under gårdagens pokerparti. Men det var kul att spela lite poker ändå- det går för lång tid mellan gångerna.


Dustin home kan ge mig fler möjligheter

För tolv år sedan satt jag i aulan på min högstadieskola och skulle få information inför valet av utbildning till gymnasiet. SYO-konsulenten deklarerade högt och tydligt att hon tyckte att alla skulle välja utbildning med hjärtat och fortsatte sedan att berätta att det fanns studieförberedande och yrkesförberedande program att välja bland. Ett av de yrkesförberedande programmen som Sundsvalls gymnasium erbjöd var Hantverk och foto. I smyg drömde jag om att få gå detta program, men en kombination av rädsla inför det fotografiska hantverket och rykten om att det var väldigt svårt att komma in på utbildningen gjorde att jag i stället sökte mig till det samhällsvetenskapliga progammet.

Två år in på utbildningen var det dags att välja estetiskt tillval; musik, konst & form, foto eller drama. Den här chansen tänkte jag inte missa och rankade mina val fort och utan tvekan.

1. Foto
2. Musik
3. DramaNär jag så en månad senare fick reda på att jag fick drama som estetiskt tillval så grät jag lite inombords och tittade snett på de som fick chansen att lära sig mer om fotografering på skoltid.

Efter ett par år glömde jag bort min nyfikenhet inför fotografering. Tills jag började läsa på universitet och träffade en studiekamrat som brann för fotografering. Mina tankar och längtan efter en kamera började att bubbla inom mig, men med den studentekonomi jag hade så fanns det inte att tanke på att lägga flera tusenlappar på en "onödig" pryl.

Förra sommaren bestämde jag mig äntligen för att införskaffa en kamera. Efter mycket velande fram och tillbaka så köpte jag en kompaktkamera med resonemanget "man måste ha en bra kompaktkamera innan man köper en stor klumpig systemkamera". Doh! Fullständigt idiotiskt resonemang känner jag så här efteråt. Åtta månader efter inköpet av kompaktaren så blev jag frustrerad av begränsningen i att inte kunna göra mer än att använda automatiska lägen. Så jag knatade iväg till butiken igen.

Äntligen äntligen blev jag med systemkamera. Man kan säga att det var kärlek vid första ögonkastet och vi har varit oskiljaktiga sedan mars i år. Efter mycket fotograferande under ett par månader och en fotokurs så är jag helt fast. Jag tänker komposition, ljus och fotografiska do's and don'ts vart än jag befinner mig. När jag satt i ett möte på jobbet i onsdags så ville jag inget hellre än att springa hem och hämta kameran, krypa ner under konferensbordet, rikta linsen mot gänget som satt runt bordet och låta slutaren jobba hårt.

Igår när jag var ute och gick en sväng så rann det vatten från ett udda ställe. Nyfikenheten och möjligheten till ett snyggt fotomotiv gjorde att jag var tvungen att kolla vart vattnet kom från. Det var bara att trava på rakt in i skogen bland gegga och hala löv och när jag kom hem var jag blöt och lerig.

Men nu känner jag att kameran och kitobjektivet har börjat skapa begränsningar för vad jag vill göra. Jag vill kunna fota i mörker, på långa avstånd, på korta avstånd, ta fantastiska porträtt med stor bländare och ta vackra landskapsporträtt i framtiden. Bra optik gör stor skillnad i färger, skärpa och kreativa möjligheter när man fotar. Därför är jag med i Dustin homes tävling om ett presentkort på 15 000 kr och hoppas på ett gäng sjysta gluggar (gluggar är ett annat ord för objektiv som de invigda använder) i min kameraväska framöver. 

Kom igen. Nu är det min tur.

Dagens favorit

Äntligen sol! Helt underbart. Eftersom jag inatt drömde att jag var ute och fotade så blev jag extra lycklig över att dimman/ regnet/ det gråa som legat i luften de senaste veckorna var som bortblåst. Några bilder blev det idag och den här blev jag mest nöjd med.

Tiden rinner iväg, det är dags att städa undan lite om jag ska tordas ha folk här hemma ikväll. Mer foton kommer en annan dag. Såklart.


TisdagsTema: accessoarer

Ikväll har jag brottats med ljusproblem. Bristen på dagsljus och vit snö gör att man måste klara sig med befintlig innebelysning (om man inte råkar ha blixtar och en massa fotoutrustning) som ger ett gult sken i bilderna. Svårt att fota och svårt att redigera... Jag var tvungen att använda ett väldigt högt ISO-tal när jag fotade ikväll, men vad gör man inte när fotolusten kryper i kroppen!

Fler bidrag i fotoutmaningen TisdagsTema hittar du här.


Fototriss: fult

Uppdraget i fotoutmaningen Fototriss denna vecka är att fota något som man tycker är fult. Mitt svarta paraply som står i badkaret och torkar till just nu är både fult och tråkigt så det blev ett par foton på det. Det enda som är bra med paraplyet är att det står emot ganska hård vind och mycket regn. Tänk om man kunde hitta ett glad-paraply med färgglada prickar på som är lika funktionsdugligt som mitt svarta fula.

Fler bidrag i veckans fototriss hittar du här.
Photoshop-övningar

Det har aldrig varit tristare fotoväder än vad det är nu. Så jag passar på att öva upp mina skills i Photoshop med hjälp av guider på Moderskeppet. Här har jag försökt åstadkomma lite "grunge-stil" på bilden. Man lär sig en massa genom att följa olika guider, det gäller bara att man har har tid och ro att sitta och leka sig fram.

Så, vad tycker ni?TillbakablickDet faller från himlen

Sakta börjar allt utanför dörren anta en vit frostig skepnad.  Och jag gillar't! Jag tycker snön som jag fotat ser riktigt fejkad ut, men ni har mitt ord på att den är 100 procent äkta. Det blev en hel del trixande med bländare, slutare och ISO-tal idag i skymningen när det yrde snö i luften. Här är resultatet.
Fotoabstinens
Misstag kan också vara bra

Ibland kan det bli såna här foton som här nedanför när man fumlar med kameran under en lång slutartid. Jag tror att jag ska börja experimentera mer med min kamera. Leka lite mer, testa nya saker. Frågan är bara vad man ska fota inomhus nu när det är så becksvart ute när man kommer hem efter en arbetsdag. Det finns några saker som man som fotointresserad "måste" prova på. En sådan sak är att fota karamellfärg i vatten. En vattendroppe som faller mot en vattenyta är en annan utmaning och som jag ska prova att få till någon bild på.

Någon som har andra förslag på vad jag kan foto inomhus på kvällstid? Det känns som att jag har lite idétorka så ni får gärna ge mig förslag på vad jag kan fota! Jag brukar inte tigga om kommentarer av er som läser här (trots att ni är väldigt dåliga på att kommentera). Men för tusan; kom igen nu och ge mig lite idéer.


RSS 2.0