Jag har flyttat

Jag är evinnerligt trött på blogg.se och tar nu mitt pick och pack och överger det här stället. Nu är det dags för en egen domän och ett bättre publiceringverktyg.

Välkommen till mitt nya hem: www.johannamattsson.se

Flytt pågår

Ser det konstigt ut här så beror det på att jag håller på att greja med bloggen.

Ett klipp för alla åldrar

Jag skrattade högt då jag såg det här. Ungdomspensionärerna. Från TV-serien För alla åldrar.


Globalt (21 av 365)

Tema nummer 85 i 365 Foton 2010.


Fruktig (20 av 365)

Vad kan vara fruktigare än en fruktsallad?

Tema nummer 67 i 365 Foton 2010.


Ansiktsmin (19 av 365)

Det är alltid trevligt att fikadejta med vänner. Sandra grimaserar gärna åt kameran när den kommer fram- jag vet inte hur många knäppa foton jag har på henne från en helg i Umeå i somras. Det är så skönt med folk som bjuder på sig själva. Tack Sandra!

Tyvärr tabbade jag mig lite idag med inställningarna och många av de foton jag tog på henne och Annie blev oskarpa. Dessutom hade motiven en tendens att småskaka lite där de satt i soffan. Man har inte så många försök på sig att fånga ögonblicksbilder! Det här fotot har jag försökt rädda lite genom att göra det svartvitt.

Tema nummer 5 i 365 Foton 2010.


Budskap (18 av 365)

På Sundsvalls sjukhus ska många anställda bli uppsagda. Det handlar om 700 personer som ska få gå, vilket vad jag har hört är en tredjedel av alla som arbetar inom sjukhusets väggar. Missnöjet är massivt och den senaste veckan har de lokala medierna rapporterat mycket om situationen för Västernorrlands sjukvård.

På Facebook har det skapats intressegrupper mot nedskärningar och mot vad många anser vara felaktiga beslut, Rädda Vården och Sparka Ewa Söderberg istället för Maggan Rödén!. Idag var det en manifestation på torget på initiativ av Facebook-gruppen Rädda Vården. Det här är ett lysande exempel på hur sociala medier som Facebook, Twitter och bloggar kommer att spela en allt större roll ju längre tiden går. Med sociala medier blir det betydligt enklare att mobilisera folk med samma intresse för att försöka påverka saker i samhället.

Manifestationen som var på torget i Sundsvall idag hade ett klart och enkelt budskap till makthavarna: rädda vården!

Tema nummer 25 i 365 Foton 2010.Födelsedag (17 av 365)

Dagen firas med att skriva en tenta i JÖKEN (juridisk översiktskurs).

Tema nummer 74 i 365 Foton 2010.Bilder säger mer än 1000 ord

Titta på dessa bilder från jordbävningens Haiti, som är tagna 48 timmar efter skalvet. Skänk sedan en slant till någon hjälporganisation, själv valde jag Röda Korset.

Klicka på bannern här nedanför för att komma till onlinebetalningen på Röda Korsets hemsida. Du kan även sms:a AKUT till 72900 och skänka 50 kronor (som debiteras på din telefonräkning) eller sätta in valfritt belopp på plusgiro 900800-4 eller bankgiro 900-8004. Märk talongen med "Haiti"Bro (16 av 365)

Det här är ett ställe där jag spenderat många timmar. Inte på bron då- men i byggnaden bredvid.

Tema nummer 23 i 365 Foton 2010.
Mörkt (15 av 365)

Ikväll testade jag stativet ordentligt för första gången. Fy f-n vad kallt det var. Men trots att jag stod och huttrade och kände mig som en isbit så njöt jag av samtidigt av att stå och fota i den mörka kalla kvällen.

Tema nummer 195 i 365 Foton 2010.


Muffins (14 av 365)

Igår gjorde jag kladdmuffins. Innan det var färdigt blev det vanliga muffins, eftersom de var inne i ugnen fyra minuter för länge och kladdet försvann.

 

Tema nummer 185 i 365 Foton 2010.

 

 


Ljustält à la Johanna

I november när jag efterlyste hjälp fick jag tips av en kompis om vilken typ av fotografering man kan ägna sig åt under mörka vinterkvällar; produktfoto. Eftersom jag aldrig tidigare har testat att fota i ett riktigt ljustält så visste jag inte om jag skulle gå igång på att fota prylar i ett vitt dyrt tält. Därför fick jag även en länk om hur man bygger ett eget "ljustält" och det kändes som att det helt klart var värt att testa denna budgetvariant.

På det stora möbelvaruhuset köpte jag en tvättkorg i vit plast för 39 kronor och sedan införkaffade jag mig två lampor på vardera 150 watt som kostade kanske 130 kronor styck. I exemplet som jag använde som förebild använde de lampor på 500 watt vilket säkert är ännu bätttre (speciellt om man inte har tillgång till något bildredigeringsprogram där man kan dra lite i kurvorna), men de starkare lamporna kändes för stora och klumpiga för att förvara hemma i min lägenhet.

Och så här ser det ut när jag riggar mitt fejkade ljustält. På den delen av tvättkorgen som ligger mot bordet lägger jag en bricka med vita kopieringspapper på, för att få ett jämt vitt underlag att fota mot. Längst bak, i botten på tvättkorgen, brukar jag också lägga ett vitt papper för att få ett rikigt vitt sken i bakgrunden.

Några foton som är tagna i min tvättkorg: apelsin, spelkort, nagellack och is.
Is (13 av 365)

Det finns mycket snö och is ute nu, men jag kände för att fota is på det här sättet i stället. Isen är är fotad i mitt hemmabyggda "ljustält" på köksbordet och den smälte rätt snabbt i värmen från lamporna.  För att få speglingen av isbitarna använde jag mig av en glasskiva som underlag. (Eftersom jag fått en fråga om jag använder ljustält så kommer jag göra ett inlägg om mitt simpla hemmabygge vid ett senare tillfälle.)

För övrigt är det bloggrekord från min sida idag, det har aldrig tidigare hänt att jag postat fyra (!) inlägg på en dag.

Tema nummer 124 i 365 Foton 2010.

Allvarlig, busig och lycklig

En äkta modell vet att man måste variera sitt uttryck och tänka på vilken känsla man förmedlar. Tello visar hur man ska göra när jag plockar fram kameran- se och lär.Go crazy

En färgrikt och bulligt leksakspiano verkar ha gått hem hos Olle, som galet hamrar på tangenterna i sin brandhjälm (alternativt brandhatt/brandkeps som jag kallade den). Han kommer att älska trummorna som jag ska köpa till honom om ett par år.
Höghus (12 av 365)

Det här fotot har jag diskuterat lite med mina 365-vänner på Google Wave eftersom jag kände mig lite förvirrad över kompostionen och de sneda linjerna i bilden. Det är exakt samma foto här nedanför två gånger (med en liten skillnad i redigeringen) men det känns som att ena huset lutar mer när de de står bredvid varandra.

Tema nummer 116 i 365 Foton 2010.Januari (11 av 365)

Det började med en bra idé till temat januari när jag låg i sängen mitt i natten. Men det slutade inte så mycket bättre än vad ni ser här nedanför. Denna bild består av tre sammanslagna foton; en kalender, en vy över snöyran som blev av blåsten här i Sundsvall igår och en termometer. Hur lär man sig att göra snygga montage?

Tema nummer 126 i 365 Foton 2010.


Tidskrift (10 av 365)

Denna tidning ramlade in genom brevinkastet idag tillsammans med resten av posten. Modern Psykologi är en nystartad tidskrift och det här är det andra numret i tidningens historia. Jag tog en provprenumeration i höstas och efter att ha läst första numret har jag gått och väntat på mer att läsa.

Det är noll kreativitet i detta foto, det är en tidskrift rätt och slätt. Inget spännade med det alls- men det är ett foto i alla fall. Och foton måste produceras om jag ska klara av denna utmaning. Kreativiteten kanske flödar efter att jag har läst tidningen?

Tema nummer 299 i 365 Foton 2010.


Solnedgång (9 av 365)

Utsikt från balkongen igår. I början gillade jag inte lyftkranen som är uppställd, men nu tycker jag att den är rätt trevligt inslag där den står och reser sig mot himlen.

Tema nummer 270 i 365 Foton 2010.


Karta (8 av 365)

Det känns som att alla åker till Thailand. Hela sju personer av mina vänner har nyligen varit där/är där/är på väg dit. Själv skulle jag hellre vilja åka till Malaysia och förr eller senare kommer det bli en resa dit.

Tema nummer 135 i 365 Foton 2010.


Delad (7 av 365)

Tema nummer 42 i 365 Foton 2010.Kyla (6 av 365)

Fotot är taget strax efter klockan fem i eftermiddag. Nu är det faktiskt ännu kyligare, - 23 grader. Jag kurar ihop mig i soffan med dunsockar, ullfilt och en varm kofta.

Det var inte helt lätt att få till en bild på termometern. Eftersom det är ett skitigt fönster mellan kameran och termometern var det svårt med skärpan. För att lysa upp termometern riktade jag en lampa mot fönstret, vilket i sin tur resulterade i att min spegelbild kom med. Stativ, självutlösare och manuell fokus löste det hela- fast jag önskar fortfarande att skärpan kunde vara ännu bättre på termometern.

Tema nummer 149 i 365 Foton 2010.


Barn (5 av 365)

Olle och Tello bredvid varandra på golvet i lekrummet. Just nu leker Olle och Tello tittar mest på, men snart kan de nog leka med varandra. Det enda tråkiga med dessa barn är att de inte längre har ro att sitta i mitt knä och gosa.

Tema nummer 17 i 365 Foton 2010.


Katt (4 av 365)

När jag hälsade på vänner idag slog det mig att ordet katt finns med på temalistan för 365 och är en av sakerna som ska fotograferas under detta år. Sagt och gjort, pekfingret hamnade på avtryckaren och höger öga i sökaren samtidigt som jag lät lite. Kissekissekiss. Assssar. Man vill ju ha en katt som tittar in i kameran och inte åt sidan.

Tema nummer 136 i 365 Foton 2010.


Leksak (3 av 365)

Tema nummer 159 i 365 Foton 2010.


Arga lappar (2 av 365)

Den här lappen sattes upp i min trappuppgång på nyårsdagen tror jag. Man får hoppas att lappskrivaren hört dunkandet flera kvällar och inte bara på nyårsnatten för annars bor det en grinig jävel här. Lappskrivaren har fått en co-writer som längst ner på lappen har skrivit till "vilken våning??" Detektivarbetet verkar vara i full gång.

Det är den första "arglappen" jag sett i min port på två år (om man bortser från "städa-efter-er-lapparna" i tvättstugan då förstås).

Tema nummer 10, 365 Foton 2010.


Rutigt (1 av 365)

Under nummer 246 på temalistan för 365 Foton 2010 finns ordet rutigt. Ett fotbollsmål i snön blir mitt rutiga bidrag.


365 foton under 2010

Nu har jag bestämt mig för att gå med i en fotoutmaning som pågår under hela detta år. Det går ut på att publicera nya foton på bestämda teman. Efter att ha tittat på vilka teman man ska fotografera, så inser jag att det kommer att bli tufft. Men jag måste hänga på det här ändå för det känns som en kul grej. Reglerna är följande.

  1. Fotona måste vara tagna under 2010
  2. Endast dina egna bilder är tillåtna
  3. Gör ett inlägg som matchar varje tema
  4. Gör egna teman upp till 52 gånger under året, fritt val
  5. Bilderna kan vara redigerade eller inte – valet är ditt
  6. Dina bilder, texter och kommentarer ska vara lämpliga för alla åldrar
  7. Stöd med-deltagare med kommentarer och feedback
  8. Ha roligt och lär något

Japp. Då kör vi. (Bara blogg.se vill sluta krångla så ska jag lägga upp ett eller två teman.)

Sista kvällen 2009

Nyårsafton var en bra kväll med glada människor. Mysbelysning under nyårsmiddagen gjorde det svårt att fota. Jag drog upp ISO-talet till 1600, använde en stor bländare för att  få den rätta "myskänslan" och för varje bild jag tog var jag tvungen att ställa om slutartiden.

I mitt huvud fanns det även ambitioner att fota nyårsraketer men eftersom snön öste ner hela kvällen så lät jag stativet och kameran vara kvar inomhus. Fast när klockan väl slog tolv var det helt plötsligt bara några futtiga flingor som dalade från himlen, men ingen tid fanns kvar till att rigga upp stativ och kamera. Men nästa gång...då jäklar ska fyrverkerierna fotas.
Fotoåret 2009- del 3

September
Nu startar fotokursen på studieförbundet som jag anmält mig till. Jag börjar på allvar använda helt manuella inställningar och lär mig ställa in ISO som jag tidigare aldrig gjort.  Sportfotografering får en helt ny betydelse för mig när jag inser hur förb****t svårt det är- men det är samtidigt kul som tusan! 


Oktober
Många vackra höstdagar med sprakande färger lockar ut mig med kameran mest hela tiden. Fotokursen fortsätter och jag testar nattfotografering för första gången.November
Lite snö faller men mest regnar det under hela långa gråa november. Jag spelar lite poker och försöker hitta fotoinspiration.

December
På torget i Sundsvall är det skidtävlingar och jag och kameran går dit en sväng och trängs med fotografer som har proffsobjektiv. Vintern och kylan anländer med besked och jag fotar både lillebror och mig själv.Fotoåret 2009- del 2

Maj
Vårblommorna börjar kika fram och jag kryper omkring i dikena med kameran. Dessutom fotar jag lilla Tello. Den 30:e maj var det högsommarvärme (hela natten faktiskt) och grillen åker fram.Juni
I början av juni hänger jag och kameran med på en Tallinn-kryssning och sommaren slår sedan ut i blom. Dessutom är det midsommar och trettioårsfest. För första gången i mitt liv lyckas (?) jag få en gädda på kroken.

Juli
På Gatufesten lämnar jag min favorit hemma och i stället får kompaktkameran hänga med. Några fotopromenader blir det också.

Augusti
När det är finväder ligger jag på stranden. Men det regnar också en hel del. Återigen åker jag iväg till Gräftåvallen och fotar den här gången bland annat det vackra vippiga röda gräset. I slutet av månaden hittar jag rönnbär utanför jobbet och tänder en fackla på balkongen när det vankas fest under en mörk augustikväll.

RSS 2.0