Nytt försök

Jag var bara tvungen att testa panorering idag igen. Det var roligare i dagsljus men det är så svårt att få till skärpa på föremålet som rör sig! Och jag blir lite rädd att bilisterna (mopedisten i detta fall) ska stanna och undra vad fan man håller på med...Innan klockan slår 08.00

Vissa mornar när jag går till jobbet så önskar jag att kameran vore med på axeln, för det är så andlöst vackert när morgonsolen står lågt över staden. I morse hade jag velat haft tid, tajming och kameran i närheten när ett lok kom åkandes på järnvägen i snyggt motljus. Att det dessutom ångade om loket när det rörde sig gjorde det hela än mer intressant. Igår morse så blev det några foton på lönnar, tågräls och så försökte jag tjuvfota några människor som stressade iväg. Tyvärr var jag lika stressad själv så det blev inte många användbara bilder. ISO-talet var väldigt högt inställt sedan sist jag fotade vilket gör att bilderna inte blir skarpa och ljuskänsligheten ökar...vilket j***a klantarsle jag är.

Lärdom: ta med kameran på axeln varje morgon och var ute i god tid. Jag kanske ska börja exprimentera lite och ha som mål att varje morgon hinna ta några foton. På så vis skulle jag ju alltid ha åtminstone en färsk bild att visa varje dag. Hm. Det tål att tänkas på.

Brusiga lövfoton- jag visar även upp mina misstag numera verkar det som...

Måndag och fotokurs

Panorering var ämnet för dagen på fotokursen. Det var svårt att få till skärpa på bilarna och rörelseoskärpa på bakgrunden i skymningen. Vi stod uppradade nio personer vid en väg och fotade bilarna som åkte förbi och det var säkert en hel del chaufförer som undrade vilka tokar som stod där. Den här tekniken ska jag testa i fullt dagsljus vid ett senare tillfälle, för man kanske kan få till någon lyckad bild med massvis av träning och lite tur.
The Friday Mys

Strax fredag. Jag beger mig till Stockholm för att roa mig och få lite miljöombyte. Thank god it's friday (nästan)!


Tiiiisdag hela låånga dagen

Det har varit en fruktansvärt seg och tråkig tisdag. Höjdpunkten var en liten fotopromenad i den varma septemberkvällen.

Som om himlen brann

I lördags när jag väntade på skjuts till pokerkvällen jag skulle iväg på, så fick jag syn på himlen utanför fönstret. Det såg ut som att den brann! Jag slet tag i kameran och slängde mig ut genom dörren. Efter att grejat lite med alla inställningar på kameran så satte jag fingret på avtryckaren och försökte göra det bästa av miljön som finns runt husknuten. Tre minuter senare ringde telefonen och jag var tvungen att ge upp fotosessionen för denna gång.

Dessa tre minuter resulterade i ett par foton och här är tre av bilderna.
Dubbelt så roligt

Under gårdagskvällen fick jag chansen att träffa två av mina favoritpojkar på en och samma gång; Olle och Tello. När man fotar i ett dunkelt rum med hjälp av en blixt som går rakt in i trötta barnögon så blir resultatet ungefär så här.Härliga höstdagarActionfotografering: 551 foton på 160 minuter

Tredje träffen på fotokursen är avklarad. Vi var på idrottsparken och fotade en fotbollsträning för tjejer och en fotbollsmatch med några killar. Det var otroligt svårt och otroligt kul.

Under tjejernas träning vågade jag mig på att stå bakom fotbollsmålet. Bollarna kom från alla håll och kanter! En boll studsade rakt på mig...men orädd och som den sportfotograf jag kände mig så gav jag mig inte. En tjej som var med på träningen stod bakom målet brevid mig och innan det var färdigt så erbjöd hon sig att hålla undan bollarna för mig. Det är lugnt, jag tar bollarna så att du inte får dem på dig. Hon var verkligen en snäll tjej.

Sen var det dags för match. Vi kursdeltagare placerade ut oss runt de två målen något nervösa och lite skeptiska. Innan det var färdigt så låg jag på magen snett bakom målkassen och försökt fånga några snygga fotbollsmoves. Det ni! Men ojojoj vad svårt det var. Långa avstånd, dåligt ljus i skymningen och människor som rörde sig hela tiden! Jag förstår varför sportfotografer har bra utrustning och ordentliga teleobjektiv.

Här kommer några av de övningsbilder som jag tog. De är ordentliga brusiga, men so what? Det var actionfotografering jag skulle öva på och det har jag verkligen gjort.Musik på repeat

Så har då även jag sällat mig till skaran som gillar Takida. Deras nya album är bra. Jag trodde väl aldrig att jag skulle börja gilla sån här musik... Den här låten har spelats många gånger på hööög volym hemma i min lägenhet den senaste veckan!

Takida- Deadlock

Foton från kvällskursen i fotografering

I måndags var jag på den andra träffen på fotokursen. Och vet ni- jag har verkligen känt mig värdelös på denna kurs och det är tufft. Hård kritik från en helt okänd människa är svårt att ta och när kritiken kommer så går jag genast i försvarsställning- innan jag kommer på att jag faktiskt är där för att lära mig. Johanna- det är en introduktionskurs. Som tur är känns det fortfarande kul.

Vi kursdeltagare skulle i måndags ut och fota för att lära oss att kontrollera bländaren på kameran. När vi gick genom stan fick vi syn på en kille som tränade att gå på "lina" (eller rättare sagt gå på ett spännband) i en park. Titta, ett lite annorlunda motiv! Kursledaren sa helt sonika åt killen att nu tänkte vi fota honom ett tag. Killen bara skrattade och sa "visst-fota på bara". Han gjorde det verkligen bra som gick där på sitt spännband i ungefär en kvart medan sju personer fotograferade honom från alla möjliga vinklar. Han verkade mest glad över att få lite åskådare och att få öva lite inför publik. Rätt som det var kom det två barn som också ville bli fotade när de gick på lina. Linkillen var inte sen att hjälpa dem upp på linan. Perfekt, ytterligare motiv att sikta mot!

Det blev lite uppståndelse där i parken och inte blev det bättre av att vi senare la oss på marken för att fota lite blommor i rabatten. Förbipasserande vred på sina huvuden och tittade på oss som om vi vore galna tokar som hade blivit utsläppta från psyket.

Fototillfället avslutades med att vi fick lära oss om spotmätning; hur man mäter ljuset mot en punkt på motivet för att få bra exponerade bilder. Det visade sig vara väldigt användbart.

Här kommer några foton som är oskarpa, brusiga och långt ifrån perfekta. Så blir det när jag övar på att ställa in ljus, ISO, slutartider och fokus manuellt. Men övning ska visst ge färdighet. Nästa gång ska vi testa actionfotografering och det kommer att bli en otrolig utmaning.
Vilar lite

Just nu är jag usel på att blogga- jag vet. Kvällarna försvinner till annat, som att läsa kvällskurser i fotografering och juridik. Eller att spela Guitar Hero, surra i telefon och umgås med vänner. Jag återkommer när blogglusten återvänder.


Hög temperatur

Ute är det forfarande över tjugo grader och det blåser ljumma vindar. Själv har jag en temperatur på 38,4 grader i kroppen ikväll och en galen gubbbe som står i mitt huvud och knackar på tinningarna. Jag lovar, jag lovar, jag lovar att jag aldrig igen ska skämta med mina arbetskamrater om att jag kanske råkar vara sjuk nästkommande dag för att jag är trött och vill göra något annat än att jobba.

Fan.

Med lite tur har det här försvunnit när jag vaknar i morgon. Tyvärr så brukar jag inte ha turen på min sida...

Tisdag morgon och fotosugen

Godmorgon! Här har det varit dåligt med uppdatering ett par dagar- jag vet. Det kanske dyker upp lite nya foton i eftermiddag. Jag känner mig motiverad att gå ut och fota nu efter att ha varit på den första träffen på fotokursen igår. Tänk om jag hinner fota lite innnan det är dags att jobba? Hm. Nu är det bäst att jag skyndar mig. Ha en bra dag!

RSS 2.0