Personlig önskelista för 2008

Snart är det ett nytt år. Jag vill inte se bakåt på året som har varit, för det har varit ett av de jobbigaste åren i mitt liv. I stället ser jag framåt och har några önskemål för det kommande året.
  • Ett par utlandsresor
  • Inga hemligheter
  • Att min familj och mina vänner mår bra
  • Kramar
  • Ett intressant informatörsjobb som ger hyfsat betalt
  • Inga skandaler
  • En grym sångröst
  • Ett körkort
  • En bil
Som sagt, det är en önskelista. Tänk om någon kunde svinga ett magiskt spö och ordna allt på en sekund.

Nu är det dags att åka till fjällen ett par dagar, kanske blir jag borta en vecka till och med. Därför önskar jag alla ett gott nytt år och hoppas att ni dricker gott bubbel tillsammans med människor som ni bryr er om, precis som jag kommer att göra.

Kate Nash gör en bra Shit Song

Darling don't give me shit
cos i know that your full of it
(your full of shit, your full of shit)

Lyssna på låten (tyvärr bara ljud än så länge).Lyssna mer på Kate Nash här. Låten Foundations kanske några känner igen, den har spelats en del på radio. Kate Nash är född 1987 och är alltså fem år yngre än mig. Hur kommer det sig att jag inte är lika musikaliskt begåvad som henne? Ja, jag får faktiskt lov att vara avundsjuk på sådana här duktiga tjejer.

Lite hjälp vore snällt

Det här lite pinsamt. Jag har klantat mig med min Winamp-spelare på något sätt och lyckats göra så att ljudet har försvunnit. Allt annat fungerar ljudmässigt på min dator och det är ingen mute-knapp intryckt på vare sig min laptop eller i Winamp. Ljudet i Winamp fungerar fortfarande inte efter att jag har installerat om hela programmet.

Hjälp mig, vad har hänt? Hur gör jag för att få tillbaka ljudet, är det någon som har något tips?

Om varumärken som toppnyhet

Dagens Nyheter har i dag som toppnyhet en artikel om varumärken. Intressant läsning, det handlar om varumärkesnamn som blivit synonymt för sin typ av produkt.

Till exempel O'boy, det finns en uppsjö av olika producenter som tillverkar chokladdryck men gemene man kallar chokladdryck för O'boy. Likaså om jag ska köpa ett cerat till läpparna, så säger jag att jag ska köpa ett Lypsyl.

Ordet termos är ursprungligen ett varumärkesnamn, från början hette det vakuumflaska. Det var något nytt för mig.

Läs hela DN:s artikel här.

Val i USA-smutskastning, glorifiering & skrämselMed anledning av det amerikanska presidentvalet 2008 så skriver Aftonbladet i dag att Hillary Clinton hånas av en republikansk radiopratare. Utdrag av Aftonbladets artikel följer.

Konservative radioprataren Rush Limbaugh har gjort ett stort nummer av att "män mognar medan kvinnor åldras" Vill vi i USA verkligen se en kvinna åldras framför våra ögon, dag för dag? frågade han nyligen i sin populära pratshow.

Väldigt smart uttalat, denna radiopratare måste uttråla en enorm intelligens (märk ironin). Det är ingen hemlighet att jag inte är ett stort fan av amerikansk kultur och inte ger speciellt mycket för amerikaner.

Vad det gäller valkampanjer så tjänar ingen på smutskastning, tvärtom finns det forskning som visar att ju mer smutskastning politker ägnar sig åt desto mindre förtroende får politik i människors ögon. I det svenska riksdagsvalet sist så var det runt 80% av väljarna som röstade, i det amerikanska presidentvalet ligger siffran på runt 50%. Visst finns det andra saker som påverkar valdeltagandet i USA än förtroende (så som att man måste registrera sig för att få rösta och att valet är på en vardag), men förtroende har en stor inverkan på valdeltagandet.

Och vem skulle vilja rösta med sådana här kampanjer i minnet (se nedanför)? Det går rysningar genom kroppen och de är inte av välbehag.

Whatever It Takes (2004)Daisy Girl (1964)

Det är på sin plats att önska en

image3

Citat


Den första kärleken är som den första snön, man ser spåren tydligt.

                                                                                                                        Suzanne Doucet

Det knyter sig i magen

I veckan måste jag ta mig i kragen och gå till en körskola. Jag har tjatat om det länge nu, men det är verkligen dags att köpa ett litet paket med körlektioner. Just nu sitter jag och tittar på olika körskolors öppetttider och inser att det kommer att bli tight att hitta tider för att köra. Uuuh, jag får ångest och ont i magen när jag tänker på det.

Ritsch Ratsch

I lägenheten ljuder Lars Vegas Trios julskiva för fulla muggar. I kväll kommer det bli lite juligt hemma, för tydligen så är det bara ett par dagar kvar till julafton. Nu ska julgranen fram och pyntas! Sen kan julen försvinna all världens väg i ett helt skönt år igen.

Fillliboooom, fillibooom, fillibombombombombom.

Genialt av ICARent kommunikationsmässigt hanterar ICA "köttfärs-skandalen" med bravur. I stället för att låta alla andra surra om vad som har hänt så tar man själv tag i problemet pronto och försöker leda diskussionen med den här reklamfilmen. Tydligen har ICA:s webbplats fått betydligt fler besökare den här veckan.

Under den vecka som ICA:s reklamfilmer var stoppade så skänkte man dessutom bort sin reklamtid i teve till Röda Korset. Goodwill så det stänker om det. Och ICA vill att det ska stänka lite på företaget såklart.

En av mina bästa vänner är butikschef på en ICA-butik. Han vittnar om många arga ICA-handlare som är besvikna på sina kollegor inom koncernen och vilken irritation som finns. Det kan inte vara lätta dagar. Det är både för- och nackdelar med kedjor, man kan dra nytta av andras framgångar men följer samtidigt med i fallet om någon klantar sig.

Back on track

Så var man i dag tillbaka på jobbet efter ett par dagar hemma med en hemsk vinterkräksjuka, som dessutom lurade mig och "tog om" när jag väl trodde att det var över. Hur som helst- det var otroligt skönt att se lite folk i dag och göra någon nytta igen! Jag studsade upp ur sängen redan kvart över sex i morse och det är något som normalt aldrig händer.

Det bästa med dagen har ändå varit att jag fått ett ansvarsområde på jobbet som jag verkligen brinner för och som kommer att göra att det känns mer meningsfullt. Ett rakt och ärligt sätt mot chefen verkar löna sig, trots att jag ibland kan känna att jag är lite för frikostig med mina åsikter. Men att gå och tissla och tassla har aldrig varit min melodi, hellre säger jag rakt ut vad som är fel.

Nya friska tag nu, nya fräscha idéer ska kläckas!

Piggelin

Vad gör man en fredagkväll tio tolv om man är skitpigg och det känns som att alla bakterier och virus har försvunnit all världens väg? Surfar bort hela natten? Ett blogginlägg blir det i alla fall.

Jag känner mig aningens grinig att jag missade julpuben på jobbet i kväll, det har kanske hänt något intressant som jag har missat. Dessutom är det inte ofta man får tid att i lugn och ro prata med sina kollegor över en öl. Men jag missade det såklart. Precis som jag missade förra grejen med jobbet på grund av att jag skulle flytta. Jaja, jag får ta igen det nästa gång med råge.

I morgon blir det i alla fall 25-års middag på Kårhuset för en kompis, det ska bli riktigt kul! Det är säkert två år sedan jag var på Kårhuset, så bara att kliva in genom dörrarna där kommer att kännas lite nostalgiskt. Tänk att jag praktiskt taget bodde där i nästan två år. I morgon är det pubtömning där, så det kommer nog att bli livat värre om traditionen håller vad den lovar.

Vad ska jag göra nu då? Lite frågesport sitter nog bra ett tag, dags att vässa geniknölarna som har blivit allvarligt skadade av tre dagar i soffan lyssnandes på alla såpor på teve.

Hoppas det håller i sig

Gång på gång så hör man om opinionsundersökningar som säger "om det vore val i dag så skulle alliansen inte få majoritet i riksdagen".

Nu har ytterligare en undersökning redovisats, läs här.

Inte igen!

I morse vaknade jag med magknip som under dagen har eskalerat. När klockan var två stod jag inte ut på jobbet längre utan kastade in handduken och lommade hemåt i kylan.

Eftermiddagen har tillbringats i soffan med mysbyxor, dunsockar, munkjacka, ullfilt och ett täcke. När jag tog tempen hade den krypit upp till 39 grader. Bara det inte är den där hemska vintersjukan som kommer smygande...

Ta ingen skit

I dag fick jag frågan om jag är helt dum i huvudet. Det är bra märkligt hur en person som inte känner mig kan kläcka ur sig en sådan sak. För något år sedan blev jag kallad asshole av en främmande person som jag försökte hjälpa.

Vad blir bättre av det? Tror människor att jag blir mer hjälpsam och mer vänligt bemötande om jag blir kallad fula saker?

Jag har även under skolåren blivit kallad för svinto, pudel och äckel. Bland annat. En av de killar som retade mig värst var en feg liten sak, som jag konfronterade inför "hela skolan" i kapphallen. Han slutade att reta mig och kom några år efteråt fram till mig på stan och bad om ursäkt. Det var ett stort ögonblick.

I dag sa jag åt personen som kallade mig dum i huvudet att inget blir bättre av att man är otrevlig, att jag inte ville prata med den längre och hänvisade till en annan person.

För att citera Grynet: ta ingen skit. Oavsett i vilken situation du är.

Klimatvänliga fonder verkar hett

I takt med att människor blir mer miljömedvetna så lanseras även mer eller mindre miljövänliga fonder, skriver DinaPengar.se. Fonderna verkar vara hyfsat populära bland spararna.

Själv tänker jag också haka på tåget. När miljön och förnyelsebar energi blir allt viktigare, så kan man räkna ut med lillfingret att fonder som specialiserar sig på detta borde ge en positiv utveckling. Både för fonderna och miljön.

Naket i reklam

För några minuter sedan kom jag på mig själv med att bli chockad över en reklamfilm. Anledningen till det var att jag uppmärksammade att det förekom en naken mans stjärt i en parfymreklam för Lacoste.

Jag har för länge sedan slutat att förvånas och se när kvinnor är halvnakna i diverse schampo-, duschtvåls- och underklädesreklam. Men nu var det en manlig kropp som visades upp och jag reagerade. Det var lite trevligt att se en snygg killstjärt för omväxlings skull i reklam, men onödigt.  Varför behövs naket för att sälja?

H&M har i år valt att ha underklädesreklam där modeller ligger och ser ut som menlösa vaxdockor med kåt blick. Det är så trist. Det är sådant här som får vackra tjejer att sjunga "Det gör ont" på karaoke på krogen i naveldjup urringning samtidigt som de plutar med läpparna och gör mjuka juckrörelser med höfterna. Jag blir så trött.

Dagen

Klev upp alldeles för sent för att gå til jobbet.
Halkade till jobbet.
Kom lite sent till jobbet.
Kaffe på jobbet.
Frukost på jobbet.
Försökte beta av många ärenden på jobbet.
Lunch på jobbet.
Svarade på några samtal på jobbet.
Mailade en del på jobbet.
Möte på jobbet.
Käkade middag på jobbet.
Gjorde ännu mer ärenden på jobbet.
Gick hem klockan åtta från jobbet.
Tänker på jobbet.

Uppdrag Granskning om ICA

Var det någon som såg Uppdrag Granskning på SVT ikväll? ICA har av Janne Josefsson & Co blivit påkommen med att märka om köttfärs med nya datum, mala ner dåligt kött till köttfärs och plocka upp kött från golvet som man råkat tappa.

Väldigt obekväma bilder och ord för ICA-koncernen som nu har råkat ut för en ordentlig kris. Det är mycket möjligt att dessa saker har hänt på de berörda ICA-butikerna och det är inte speciellt trevligt i så fall.

Men det finns vissa betänkligheter kring journalistiken i inslaget som visades i Uppdrag Granskning.

1. Hur kom det sig att en ICA-anställd råkade tappa kött på golvet-som han sedan tog upp igen-precis när Janne Josefsson och den dolda kameran var på plats? Och varför malde en ICA-anställd ner dåligt kött till köttfärs just då?

2. Hur kom det sig att man bara granskade stora ICA Maxi-butiker med jättestora vinster, för att sedan generalisera och säga att den bristande kötthanteringen är en del av en "ICA-kultur"? Om journalisten Josefsson nu ville visa på generella missförhållanden inom ICA så borde han kanske tagit med någon mellanstor och mindre butik också?

3. Vad har hänt med den journalistiska upphöjda neutraliteten ? Den dramaturgiska uppbyggnaden i inslaget om ICA var nästan skrattretande, den genomträngande känslan var att man försökte svartmåla ICA. Till råga på allt så fortsätter Josefsson i samma anda i TV-studion efter inslaget och säger till ICA:s VD "I alla år har vi, alla era kunder litat på ICA. Sen får vi ett litet tips som vi kollar upp. Och så det HÄÄR-platt fall totalt!"

ICA kommer garanterat att få några jobbiga dagar. Man har dock börjat med en krisinsats redan för två dagar sedan genom att kalla in Livsmedelsverket samt att se till så att alla ICA-handlare får uppdaterad kunskap i livsmedelslagen och livsmedelshantering. Det här ska bli intressant att följa.

"Vilken hångeltyp är värst?"

Ställningen på Aftonbladets webbplats 071204.

Ödlan (4.9 %)
Stinkaren (27.2 %)
Tvättmaskinen (7.9 %)
Kannibalen (2.5 %)
Sugproppen (2.1 %)
Retstickan (4.2 %)
Kvävaren (5.4 %)
Långtradaren (2.9 %)
Dreglaren (10.3 %)
Rökaren (20.3 %)
Snusaren (12.2 %)

Okej, vissa av de här hångeltyperna är väldigt lätta att förstå. Dreglaren och rökaren är sjävklara, men vad är tvättmaskinen, ödlan, kannibalen och sugproppen?

Man kan ju spekulera. Tvättmaskinen, är kanske den typ den som kör tungan runt, runt, runt, runt. Och ödlan kanske bara sticker in tungan rätt in i partnerns mun som om den lipade. Sugproppen, hon kanske smaskar och suger sig fast vid läpparna. Kannibalen är kanske han som hånglar så intensivt så att det känns som att man ska bli uppäten.

Den största frågan är ändå vem som hittat på hångeltyperna och frågan för Aftonbladets räkning.

Shoppa en kram vetja

Nu kan man köpa kramar. Det kan vara en mobilkram, mailkram, kedjekram, LasseBerghagen-kram eller riktiga kramar.

Röda Korset säljer kramar i sin julkampanj, en riktigt bra idé!

Gå in här och köp en kedjekram om inte annat. Jag har redan shoppat ett gäng kramar.

Snart en dator med snabb uppkoppling

För några veckor sedan köpte jag en ny dator, som jag är mycket nöjd med. Nu har jag bestämt mig för att hotta upp den lite och beställt en snabb internetuppkoppling.

I några år så har jag nöjt mig med 1Mbps, först mot en kostnad av 149 kronor i månaden och sedan ett år tillbaka har det varit gratis via hyresvärden.

Men med min nya fiiiina dator så vill jag kunna göra lite mer och har därför beställt en uppkoppling med 100Mbps, för 149 kronor i månaden. Vilken skillnad på bara ett år, nu får jag en hundra gånger så snabb uppkoppling för samma pris!

Very nice.

Knack knack, Mr Ångest hälsar på

Nu har jag flera gånger försökt sätta ord på vad jag känner idag, men allt som jag skriver låter bara banalt självutlämnande eller som en kontaktannons.

Jag känner mig ensam och förbannar mig själv för saker som jag sagt och gjort under åren. Kanske beror det på alkoholen som jag drack igår, den har en tendens att göra mig nedstämd ibland.

Hallelujah

Varje fredag sitter jag som klistrad i tevesoffan. Idol-så klart. Men jag är en sucker för alla typer av musiktävlingar på teve, oavsett om det är kvalité på programmet eller inte.

Idol. Dobidoo. Sing-a-long. Så ska det låta. Melodifestivalen. Och på den tiden det begav sig så följde jag såklart även Fame Factory och Popstars.

Men jag har aldrig blivit så stum som jag blev igår av Amanda Jensens framträdande, när hon framförde Hallelujah. Rysningar i hela kroppen. Blanka ögon. Fascination.

Titta och lyssna här.

RSS 2.0