Uppdrag Granskning om ICA

Var det någon som såg Uppdrag Granskning på SVT ikväll? ICA har av Janne Josefsson & Co blivit påkommen med att märka om köttfärs med nya datum, mala ner dåligt kött till köttfärs och plocka upp kött från golvet som man råkat tappa.

Väldigt obekväma bilder och ord för ICA-koncernen som nu har råkat ut för en ordentlig kris. Det är mycket möjligt att dessa saker har hänt på de berörda ICA-butikerna och det är inte speciellt trevligt i så fall.

Men det finns vissa betänkligheter kring journalistiken i inslaget som visades i Uppdrag Granskning.

1. Hur kom det sig att en ICA-anställd råkade tappa kött på golvet-som han sedan tog upp igen-precis när Janne Josefsson och den dolda kameran var på plats? Och varför malde en ICA-anställd ner dåligt kött till köttfärs just då?

2. Hur kom det sig att man bara granskade stora ICA Maxi-butiker med jättestora vinster, för att sedan generalisera och säga att den bristande kötthanteringen är en del av en "ICA-kultur"? Om journalisten Josefsson nu ville visa på generella missförhållanden inom ICA så borde han kanske tagit med någon mellanstor och mindre butik också?

3. Vad har hänt med den journalistiska upphöjda neutraliteten ? Den dramaturgiska uppbyggnaden i inslaget om ICA var nästan skrattretande, den genomträngande känslan var att man försökte svartmåla ICA. Till råga på allt så fortsätter Josefsson i samma anda i TV-studion efter inslaget och säger till ICA:s VD "I alla år har vi, alla era kunder litat på ICA. Sen får vi ett litet tips som vi kollar upp. Och så det HÄÄR-platt fall totalt!"

ICA kommer garanterat att få några jobbiga dagar. Man har dock börjat med en krisinsats redan för två dagar sedan genom att kalla in Livsmedelsverket samt att se till så att alla ICA-handlare får uppdaterad kunskap i livsmedelslagen och livsmedelshantering. Det här ska bli intressant att följa.

Kommentarer
Postat av: Inget nytt under solen

De här är inget nytt inom ICA, hört av en anställd på ICA-butik för 10 år sedan att de är så här de går till...

Dålig biff blir köttfärs...

Dåligt uppskuret kött blir marinerade grillbitar...smaskens!

2007-12-06 @ 21:13:05
Postat av: Johanna

Ja, hur köttet smakar bryr jag mig inte så mycket om eftersom jag inte ätit kött på över tio år.

2007-12-06 @ 23:31:25
URL: http://mattssonjohanna.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0