Gangstersopor en stor inkomstkälla

I Neapel är det just nu kaotiskt kring stadens sophantering. Camorran, den italienska maffian, tjänar många miljoner på illegal sophantering. Svenska Dagbladet skriver följande.

Sedan flera år lever Camorran på illegal sophantering vid sidan om knarkhandel. "Ecomaffian" uppskattas ha omkring 5000 illegala soptippar runtom i regionen, som ger dem 22 miljoner euro i årsinkomster, enligt miljögruppen Legambiente. (
Hela artikeln här.)

I morse sa de på Gomorron Sverige ungefär så här.

I vissa områden i södra Italien planerar man inte sin framtid som vi ofta gör i Sverige med arbete, barn och fritid. I stället funderar man på om man vill bli knarkhandlare, illegal sophanterare och vilken gruppering man vill tillhöra.

Vem kunde tro att maffiosos beblandade sig med sopor? För mig kommer det som en helt ny insikt, att till och med något så banalt som sophantering kan vara illegal verksamhet. Och hur kommer det sig egentligen att Italien, ett land som i mångas ögon är sett som ett civiliserat land, fortfarande till en viss del kontrolleras av maffian?

För några veckor sedan tittade jag på teveprogrammet Kobra. Det handlade då bland annat om den italienska maffian. Det visade sig bland annat att Gudfadern-filmerna har inspirerat maffian i Italien till storhetsvansinne och till exempel gjort så att det är "coolt" att skjuta med pistolen på snedden, i stället för att hålla den rakt. Brottsplatserna blir blodiga och kulan träffar snett och orsakar större skada. I samma program var det en intervju med en kille som skrivit en bok om Camorran. Inte ens när han var i Stockholm tordes han slappna av, utan gick på helspänn och var rädd att någon ur maffian förföljde honom. Sanslöst.

Cancersjukdomarna ökar i Neapel, till följd av att den italienska maffian bränner upp eller häller ut giftigt avfall. Många miljöområden förstörs av den obefintliga sophanteringen. Allt för att Camorran ska tjäna några millar extra och alla verkar stå kraftlösa bredvid och titta på medan maffian får ett större och större övertag. Korruption löser man inte över en natt, men hur har man kunnat låta det gå så här långt i Italien?


Kommentarer
Postat av: Emma

Hemskt är det :/

2008-01-09 @ 20:41:09
URL: http://twentysomething.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0